Op zaterdag 24 juli om ongeveer 17.00 uur is Jan Melssen overleden. Na meerdere maanden vol tegenslagen voor hem is daarmee een harde werker en super-vrijwilliger voor de enduro en offroadsport heen gegaan. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.
Kort voor zijn overlijden heeft Jan nog laten weten dat hij erg blij was met de vele kaarten en telefoontjes in de laatste weken, uit de motorwereld. Dat heeft hem erg gesteund en hij bedankte iedereen daarvoor.
Afscheid nemen van Jan Melssen kan op donderdagavond 29 juli tussen 19.00 en 20.00 uur in de uitvaartverzorging Jan Wessels, Elckerlijcweg 3, 6602 HJ Wijchen.
Vrijdag 30 juli is er een afscheidsmis om 10.45 uur in de
Paschalis-Baylon Kerk, Woeziksestraat 326, 6604CC Woezik (Gem Wijchen).
Daarna is definitief afscheid om 12.30 uur in crematorium Rijk van Nijmegen, Schoenaker 12, 6641 SZ Beuningen.
Correspondentieadres: Kraayenberg 74-31, 6601 SC Wijchen
Wie was Jan Melssen, vrijwilliger van het jaar 2008?
Wie is Jan Melssen? Jan, inmiddels ruim 80 jaar oud, heeft jaren een BMW wegmotor gereden en is eigenlijk al zijn hele leven ondersteunend voor de noppensport. Eerst als lid van de motorclub Wijchen en fan van de zijspancross. Sinds 1976 als KNMV official tijdwaarneming. Bijna altijd samen met zijn meer dan 3 jaar geleden overleden vrouw Door. Dus ronden tellen bij talloze crosswedstrijden door het hele land.
Later raakte hij intensief betrokken bij de enduro en offroadsport.
Voor elke offroadrit zit hij achter de inschrijftafel voor de licenties.
Bij elke enduro verzorgt hij de plaknummers voor de daglicenties en zit ook achter de inschrijftafel voor de mensen die nog een licentie moeten hebben. Voor de Kampioensrit verzorgt hij de tijdlijsten met routenummers (ja, A, B en C tijd) en de routekaarten. De afgelopen Kampioensrit vergde weer zo’ n acht werkdagen, drie dagen in Enter en de rest thuis of in Arnhem op het KNMV kantoor. Die werkdagen thuis beginnen bij hem ’s morgens om zes uur en duren tot ’s avonds elf uur. Gemiddeld twee dagen per week is hij actief op het KNMV kantoor in Arnhem. Vele jaren verzorgde hij ook de Nederlandse vertaling van de FIM reglementen uit het Frans en Engels.
Allemaal als vrijwilliger.
Zijn betrokkenheid bij de endurosport leverde in 1995 het fraaie boekwerk “60 keer KNMV-Kampioensrit” op, een verslag in woord en beeld van 60 kampioensritten tussen 1925 en 1995. Compleet eigenhandig uit de vele archieven bij elkaar gesprokkeld, vormgegeven, gekopieerd enz. In 1997 verscheen het al even interessante boekje “Hans de Beaufort, de man achter de beker”, alweer na vele weken spitten in archieven.
In 2009 gaat hij gewoon verder met de werkzaamheden voor de enduro en de offroad. Daarnaast heeft Jan nog twee projecten onderhanden. Eén daarvan is het digitaliseren en rubriceren van het KNMV foto-archief. Het tweede is een boekwerk over alle Zesdaagsen vanaf 1923 waar Nederlanders aan deel hebben genomen. Een heidens karwei dat gestaag vordert, mede dankzij vele Nederlandse en buitenlandse bronnen en contacten.
Deze tekst schreven wij eind 2008 naar aanleiding van een gesprek bij de overhandiging van de prijs “Enduro Vrijwilliger van het jaar 2008”.