Laaglanders laten zich goed zien in internationaal geweld
De combinatie van de finale van het EK, een tweedaagse ONK, mooie proeven met veel mul zand en dito weersomstandigheden resulteerde in mooie wedstrijden. De laaglanders lieten zich in deze wedstrijd het kaas niet van het brood eten. Dietger Damiaens uit België eindigde als derde in de scratch waar Thierry Pittens op de vijfde plaats uit kwam. De overall winst was voor de Fin Peetu Juupaluoma die na 2 uur en 5 minuten proeven de Tjech Krystof Kouble met 0.75 sec versloeg.
HELLENDOORNS KLAPZAND
De Motorclub Nijverdal-Hellendoorn (MCNH) bestond in maart 65 jaar en vierde dat met deze afsluitende wedstriid voor het EK gecombineerd met een tweedaagse voor het ONK. Vanwege het te verwachten grote aantal deelnemers konden niet alle ONK klassen beide dagen deelnemen. De nationale klassen NV50 en NV40 reden een ééndaagse respectievelijk op de vrijdag en zaterdag. De Hobby- en Dagklasse kwamen helemaal niet aan de start. Vanwege het uitgebreide Coronaprotocol gedicteerd door vergunning verleners, waren er diverse last-minute afmeldingen. Helaas kon de organisatie daar niet meer op in spelen. Vooral jammer voor de Hobbyklasse in dit toch al korte seizoen. Of ze het heel erg zouden hebben gevonden? Vooral de eerste twee proeven kenden veel mul zand, knippenpaden en steile klimmen en afdalingen. Technisch en vermoeiend getuige de vele bodemonderzoeken en duwwerk om steile klimmen te halen. Vooral rijders uit de tweede helft van de nationalen scratch startlijst leken er maximaal van te ‘genieten’, maar niet heus. Door flink wat regen in de nacht van de eerste dag vreesde velen een modderballet. De grond was echter erg droog, uiteindelijk werd het mulle zand beter berijdbaar en waren er maar een paar plassen.
‘RALLY’ PROEVEN
Maar liefst vier proeven. Dauwpop als endurotest Putoline Enduro Test (CP1) kende de bekende vele ellenlange paden met plaatselijk flink diepe knippen dankzij meerdere eerder enduro’s. Enkele buitenlandse rijders dachten dat ze in een heuse rally waren beland, “wat een snelheden”. “Wacht maar tot de tweede ronde” was het antwoord. En ja hoor, toen waren ook de vlakke paden al wat meer net knippen bezaaid en ging het tempo op die paden omlaag. Eén pad bleef echter aardig vlak en daar ging het echt hard. Helaas haalde een rijder de bocht op het eind niet en reed niet alleen zijn motor maar ook zichzelf in de prak. Gelukkig liep het nog goed af. De klassieker Zandkule Sherco Enduro Test (CP2) is en blijft een van de mooiste in Nederland. Flink wat bos, lange en vette knippen- en wortelpaden en niet te vergeten heel veel mul zand in de grote kuil, de ‘zandkule’. Normaal gaat de proef twee á drie keer door de kuil. De nieuwe uitzetter besloot dat aantal te verdubbelen. Het resultaat was spectaculairder voor zowel deelnemers als het publiek. Op de lange paden rijkelijk voorzien van wortels waren op enkele high speed stukken chicanes voorzien. Op verzoek van de EK rijders kwamen er de tweede dag nog een paar bij om de veiligheid te vergroten.
De Eurol Extreme CP3 kende naast smalle kruip-sluip singletracks ook enkele obstakels met boomstammen. De ‘hammer’ waren vier bielzen in een vlakke bocht met uitzicht op de finish. Wie dat probeerde kort te houden maakte het zichzelf erg moeilijk. Geknoei en tijdverlies kon dan niet uitblijven. Buitenlangs het randje liep nog het best. De ‘123 Magazijninrichting’ CP4 bood een mooi crossbaantje met flinke springschansen gevolgd door een stuk bos met opkomende wortels. Prima stuurproeven waar verschil te maken was, maar ook te genieten.
TIJDWAARNEMINGS MISERE
Van de ONK inters namen de meesten ook deel aan de EK, hun tijden telden uiteraard ook voor de E1 en E2/3 klassementen. De EK- en inter deelnemers reden de 2MASTERS proloog op het Koetree circuit op de donderdag die meetelde voor het vrijdag klassement. Op beide dagen voor de inters lagen drie ronden met vier proeven over 80 km te wachten. De nationalen hielden het bij twee ronden. Voor heel wat coureurs meer dan genoeg. Duidelijk ook te zien aan de vermoeide gezichten achteraf. Iets minder verheffend was dat de eerste dag, de eerste ronde de tijdwaarnemingsapparatuur op CP3 en CP4 het liet afweten. Men wist het snel te fixen maar veel rijders hadden geen tijd waardoor de jury besloot deze proeven te neutraliseren in de eerste ronde.
EK FINALE
Nog geen enkel EK kampioenschap was beslist al waren in enkele klassen rijders die al een mooie voorsprong konden overleggen. De proloog viel in handen van de Tjech Krystof Kouble die nog kans had op de titel in de J1 en het scratch klassement. Na de eerste dag was het echter zijn grote Italiaanse concurrent Enrico Rinaldi die de scratch naar zich toe trok, vlak voor de Fin Peetu Juupaluoma en op drie Kouble. Deze drie mannen vormen ook de top drie in het J2 klassement voor rijders onder 23 jaar.
In de klasse onder 21-jaar (U21) met 125 cc 13kW motoren toonde Pyry Juupaluoma uit Finland, slechts 18 jaar oud, in uitstekende vorm te zijn. De student won zijn klasse, stelde daarmee de Youth klasse veilig en een prima negende plaats in de scratch. “Het is een beetje zoals thuis in Finland”, meldde de Husqy-rijder: “Veel zand en wortels”. In deze klasse debuteerde Jeremy Knuiman, een prima crosser die net zijn rijbewijs had gehaald en na een paar jeugdenduro’s wel eens aan het grote werk wilde beginnen zoals opa Henk Knuiman senior (oud inter solo- en zijspancrosser) wist te vertellen. Helaas was er geen KTM 125 te koop, maar Leonard Moulijn bood uitkomst. Die had nog zo’n dingetje en die mocht hij lenen. Vader Henk Knuiman jr die in de enduro en de Dakar meer dan zijn sporen heeft nagelaten vond het een goed idee het gelijk goed te doen, in de EK dus. Dat liep prima met een zesde plaats de eerste dag en een nog mooiere derde op dag twee. Een mooiere begin van een hopelijk lange enduro carriere was niet wenselijk.
Nog een paar rijders brachten hun titel in veilige haven de eerste dag. In de dikke 2T-(tweetakt)klasse boven 250 cc won Thibaut Passet, waarmee ook hij al vroeg zijn titel veiligstelde. Lukasz Kurowski uit Polen was de directe tegenstander van Passet in het kampioenschap en sloot aan als tweede voor Jiri Hadek uit Tsjechië. In de klasse 4T boven 250 haalde Tjech Jaromir Romancik de vierde plaats in het dagklassement, direct achter zijn grote rivaal in het kampioenschap, Tom Elwood uit Engeland. Dat was genoeg voor de titel hoewel Romancik zich er totaal niet bewust van was. De dagwinst in deze klasse ging naar de Belg Dietger Damiaens voor Thierry Pittens, die volgens de buitenlanders een vet thuisvoordeel had omdat Nederlanders altijd al rond raggen in het zand. Lucas Dolfing en Hans Vogels eindigden de dag in deze snelle klasse als vierde en vijfde en in de scratch als negende en tiende.
De tweede dag moest Kouble acht punten achterstand goed maken. Dat lukte, maar eigenlijk vooral dankzij een beetje hulp van zijn concurrenten die de fouten maakte die Kouble wist te vermijden. Vooral zijn grootste concurrent Enrico Rinaldi verloor terrein: “De nachtelijke regen maakte het parkoers erg glad en ik wilde niet te veel risico’s nemen.” Tegen het einde van de dag ging het een beetje beter, maar een verkeerd gekozen spoor in de laatste extreme test (R3CP3) kostte hem bijna een halve minuut en wierp hem terug naar de zesde plaats in de scratch. Zo verdween zijn voorsprong en kon Kouble worden gekroond als de nieuwe kampioen.
Rinaldi slaagde er nog wel in J2 klasse titel veilig te stellen. Daarvoor had hij voldoende voorsprong in het kampioenschap omdat niet zo veel renners tussen hem en Kouble konden komen. Pittens had tot R3CP2 de derde plaats in de scratch en zelfs de leiding bij de dikke viertakten weten in te pikken. Maar de marge was erg klein op Damiaens. Die kon in de twee laatste proeven nog versnellen waar Pittens merkte te veel kleine foutjes te maken en iets tempo terug moest nemen om het veilig te houden. Zo eindigde Pittens als tweede en totaal vijfde. Dolfing en Vogels eindigden de dag en totaal als zevende en achtste.
In de J2 stand kwam na twee dagen Mike Bokslag uit op de vierde plaats gevolgd door Tommie Jochems en Kaija Brouwer.
Voormalig Senior kampioen Arne Domeyer won beide dagen maar kon door het missen van een eerdere wedstrijd het kampioenschap niet winnen. Dat ging naar de Italiaan Andrea Belotti.
Bij de dames deed Justine Martel uit Frankrijk het beide dagen niet als ze gewend was: “Ik heb nog nooit in zo’n diep zand gereden”. De twee derde plaatsen waren hoe dan ook genoeg om haar eerste kampioenstitel te pakken. De Nederlandse dames Nina Klink en Kimberley Braam reden naar een nette vierde en zesde plaats beide dagen.
Maurizio Micheluz uit Italië behaalde de titel in de tot 250cc tweetaktklasse. Ruben Wagelaar en Bart ten Hove ronden de tweedaagse netjes af als vierde en vijfde.
In het teamklassement ging de Trophy-team overwinning naar Tjechië met nagenoeg louter kampioenen: scratch Kouble, J1 Matyas Chlum, dikke 4T klasse Romancik en runner-up van de 2T-klasse Jiri Hadek. Italië werd tweede gevolgd door Nederland. De junior trofee ging naar Frankrijk voor Nederland en Duitsland.
Kweekvijver. Net als in meerdere voorgaande jaren won een junior-rijder de scratch. Weer eens bevestigd dat het Europees Kampioenschap Enduro een kweekvijver is voor jong talent. Vaak zien we ze later terug in allerlei prestigieuze kampioenschappen.
SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Oud-crosser Luca Nijenhuis gaf met winst in de proloog zijn visitekaartje af. Na de enige twee tellende proeven van de eerste ronde op dag 1 nam Thierry Pittens al gelijk stevig de leiding in handen. Mike Bokslag volgde samen met Hans Vogels al op 13 sec achterstand terwijl Lucas Dolfing door wat foutjes volgde op vier en de aansluiting misliep. Tommie Jochems zat op de vijfde plaats. In de tweede ronde veranderde het beeld enigszins behalve dan voor Pittens die geen enkele fout maakte. Dolfing herstelde door zich terug te werken naar de tweede plaats maar verloor nogmaals 6 sec op Pittens. Vogels sloot aan als derde terwijl ook Kaiya Brouwer profiteerde door een iets betere tijd op R2CP1 (ronde 2, CP1) waardoor Bokslag terugzakte naar de vijfde plaats. Pittens trok zijn nagenoeg foutloze lijn door in de derde ronde en kon nog iets uitlopen op Dolfing die net iets te veel foutjes nodig had en finaal 24 sec moest toegeven. Maar zo op een slechte dag tweede worden, velen zullen er voor tekenen. Vogels verloor wat terrein op R3CP1 en -2 maar zijn derde plaats kwam niet in gevaar. Bokslag zag kans Brouwer te verschalken en nam zo de vierde plaats over.
Ook in dag twee ging Pittens als een speer en nam al snel een flinke voorsprong. Dolfing kwam in de tweede helft wat beter op gang, won drie proeven maar de overige negen waren voor Pittens die afgetekend deze dag won evenals de tweedaagse. Vogels’ derde plaats kwam geen seconde in gevaar terwijl de vierde plaats lang in handen was van Bokslag. Jochems kroop vanaf halfweg gezwind dichterbij. In de allerlaatste proef besloot Bokslag tot een bodemonderzoek waarvan Jochems profiteerde door zijn vijfde om te ruilen tegen de vierde plaats.
ONK INTERS E1
De eerste dag kwam Mike Bokslag al snel aan de leiding gevolgd door Tommie Jochems. Kaiya Brouwer zat op het vinkentouw als derde gevolgd door Max Schwarte en debutant Jeremy Knuiman (zie EK deel) die de eerste vijf volmaakten. Door een schuiver van Bokslag nam Brouwer na de tweede ronde de leiding over, Bokslag hield de tweede plaats vast terwijl Schwarte de derde pakt doordat Jochems haperde op R2CP3. Robin Nijkamp had last van zijn rug en deed het rustig aan maar wist wel Knuiman de vijfde plaats te ontfutselen. Ronde drie pakte Bokslag de winst in beide enduro proeven en daarmee definitief de leiding en sloot winnend af. Brouwer handhaafde de tweede positie. Jochems had een betere laatste ronde en pakte weer de derde plek ten koste van Schwarte die vierde werd voor Nijkamp.
De tweede dag heeft Bokslag lang de leiding in handen. Jochems start in de derde ronde een sterk slotoffensief, sloopt flink wat van zijn achterstand af en profiteert in de laatste proef van een fout van Bokslag om alsnog de dagwinst veilig te stellen met 1 sec marge. Brouwer houdt lang de derde plaats vast maar verliest die plaats in de laatste proef alsnog aan Schwarte. Knuiman finisht als vijfde. En Nijkamp? Die verdraaide zijn slechte knie al in de eerste proef en hield het verder voor gezien. Bokslag wint de tweedaagse voor Jochems en Brouwer.
ONK INTERS E2/E3
De eerste dag geeft Thierry Pittens de koppositie geen moment uit handen. Lucas Dolfing komt traag uit de startblokken maar rukt al snel op naar de tweede plaats gevolgd door Hans Vogels op drie. Daan Bruijsten komt moeilijk in zijn ritme maar weet zich op de vierde plaats onbedreigd voor Luca Nijenhuis die de dag afsluit op de vijfde positie.
Ook de tweede dag voelt Pittens zich in het zand weer als een vis in het water en gaat er gezwind vandoor. Dolfing en Vogels nemen op eerbiedige afstand de tweede en derde plaatsen in gevolgd door Bruijsten op vier en Rik Vierhuizen als vijfde. Bij de eerste drie verandert er niets maar Nijenhuis versnelt en neemt de vijfde plaats over van Vierhuizen. In R3CP1 gaat Bruijsten flink in de fout, verliest zo’n drie minuten en valt terug naar de achtste plaats. Nijenhuis en Vierhuizen schuiven daarmee door naar de vierde en vijfde stek. Pittens wint de tweedaagse voor Dolfing en Vogels.
EURO/ NATIONALEN N1
De eerste dag strijden Dario van Saase en Danny Koerts een seconden strijd om de leiding. Dat eindigt als Koerts in R2CP1 een stevige bodemknuffel uitvoert en verder op achtervolgen is aangewezen en finisht als tweede. Joey van Klinken neemt al snel de derde plaats over van Joop Staman die echter wel de vierde plaats tot de meet vasthoudt voor Bas Jimmink.
Dag twee start Koerts iets te enthousiast in R1CP1 en verliest veel tijd door een schuiver. Van Saase dankt voor de leiding en ondanks dat Koerts nog van alles probeert komt het niet meer goed en blijft tweede. Van Klinken pakt de derde plaats en geeft die niet meer prijs. Sylven Theunissen lijkt vierde te gaan worden maar een dramatisch slechtere tweede ronde geeft Jimmink en Staman de kans te eindigen als vierde en vijfde. Van Saase wint de tweedaagse voor Koerts en Van Klinken.
EURO/ NATIONALEN N2
Lars Rietman was weer eens ouderwets sterk de eerste dag. Het is dat hij op de extreme R2CP3 zat te knoeien op de vier bielsjes, zodat Casper Ovaa nog iets terug kon doen. Maar Rietman wint toch wel duidelijk gevolgd door Ovaa. Kees Verstappen start op de derde plaats maar ziet zich gedwongen die af te staan aan Tijs Slooten vanaf het begin van de tweede ronde. Dat verandert niet meer, ook niet doordat Onno Slot de vijfde plaats arresteert.
Rietman is ondanks twee keer een bodemverkenning op dag twee duidelijk weer de baas en sluit af voor Ovaa. Slooten pakt nu de derde plek gevolgd door Verstappen en Alex Selling. Winnaar van de tweedaagse is Rietman voor Ovaa en Slooten.
EURO/ NATIONALEN N3
De eerste dag is voor Nigel Blomer met een winreeks van alle zes proeven. Kevin Slagers doet eigenlijk hetzelfde maar dan voor plaats twee. Ruben Ellens pakt aanvankelijk de derde plaats maar laat die eer door een crash in R2CP2 aan Rick Drubbel. Arjan van der Veld eindigt als vijfde.
Ook op dag twee maakt Blomer wat foutjes maar is zo goed in de andere proeven dat ook nu de overwinning hem niet ontgaat. Ellens is goed op dreef en pakt de tweede plaats gevolgd door Slagers. Drubbel en Van der Veld verdelen in die volgorde de plaatsen vier en vijf. Tweedaagse winnaar Blomer voor Slagers en Ellens.
NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
In hun ééndaagse weet Hans Pol alle proeven te winnen en dus ook de grootste (en enige) beker. Rene Satink ruilt al snel de tweede plaats om met die van Stefan Harkink. Dat blijft daarna zo. Dave Kraai heeft een sterk begin als vierde maar moet in de tweede ronde de eer laten aan Mike Jansen. Kraai scoort alsnog een nette vijfde plaats.
NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
De ééndaagse begint sterk voor Kees Zuidhof die lang aan de leiding blijft. Erik Buursema kwam steeds dichterbij maar kreeg vanaf R2CP3 ‘de extreme’ het licht te zien. Met een extreem sterke tijd sluit hij bijna het gat met Zuidhof en sluit het resterende gaatje door in de laatste proef net iets sneller te zijn en zelfs de dagwinst binnen te halen voor Zuidhof. Frank Griekspoor ligt lang derde maar in de laatste proef komt Sjaak Martens langszij en pakt de derde plaats met 0,23 sec. Michel vn Dooren arresteert de vijfde positie.
SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
De scratch nationalen wist na twee dagen Nigel Blomer naar zijn hand te zetten. Dario van Saasse ging als tweede Lars Rietman vooraf. Op vier en vijf waren het Danny Koerts en Joey van Klinken.
KAMPIOENSRIT HARFSEN 30 OKT
HAMAC Harfsen heeft de kampioensrit van 29 en 30 oktober teruggebracht naar een ééndaags evenement. De reden voor inkorten heeft te maken met de huidige coronaregelgeving voor meerdaagse evenementen en kamperen. Dit zorgt voor flink wat organisatorische uitdagingen naast principiële bezwaren intern de club. Hoe dan ook betreurt de HAMAC dit besluit en wil graag met elkaar genieten van hetgeen er nu al wel kan. Dat zal zeker gebeuren in het altijd mooie Harfsen, komt goed.
ZESDAAGSE REUNIE
Erik Nijkamp (avondje ervoor overgekomen uit de VS) had het al twee keer eerder georganiseerd in de VS en deed nu met André Pullen en Dinand Tijhuis de eerste NL zesdaagse reünie. Pullen kletste gelijk een buutreedner alles met veel enthousiasme aan elkaar. Dat werd met 175 aanwezigen een groot succes. De NL successen van oa het wereldkampioenschap van Henk Poorte (1984) en die van Gerard jimmink (1993), de winnende Trophy en Junior Trophy teams van die zesdaagses en vele helpers en zesdaagse coryfeen tot zelfs de 89 jarige Rudy Boom passeerden het podium. Men praatte natuurlijk nog een hele tijd na over alle ooit beleefde avonturen die soms nog spannender werden verteld als ze ooit waren beleefd. Zo ging het tot in de late uurtjes.
Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/
Tekst: Alex Peters
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl
© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.
Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl