Bron: KNMV. Verontrust hebben wij kennis genomen van de nieuwe methode die de politie in Brabant gisteren presenteerde in hun strijd tegen wildcrossers. Met touwen en netten die tussen bomen worden gespannen willen de Brabantse handhavers de wildcrossers tot stoppen dwingen. Een in onze ogen absurd en levensgevaarlijk idee.
Wildcrossen wordt in Brabant gezien als groot probleem. Daarom hebben Staatsbosbeheer, Samen Sterk in Brabant (SSiB) en de provincie Brabant het ‘Groene Convenant’ opgesteld waarin deze nieuwe aanpak ook beschreven staat.
Bij het opstellen van dit convenant zijn wij niet betrokken geweest en dat zien wij als een gemiste kans. Wij zijn er van overtuigd dat het huidige convenant de problemen niet gaat oplossen.
Camiel van Berkesteijn, Sporttechnisch manager van de KNMV:
“Het beleid van SSiB ten aanzien van wildcrossen -een activiteit waar wij pertinent op tegen zijn- bestond altijd uit drie pijlers: communicatie, het bieden van alternatieven en handhaving. Daarvan is alleen handhaving overgebleven. Wij zijn er sterk van overtuigd dat dit het probleem niet gaat oplossen.”
Volgens ons kan een groot deel van de problematiek worden ondervangen door alternatieven zoals offroadritten aan te bieden. Op dit moment worden voor slechts zes tot tien evenementen jaarlijks een vergunning afgegeven en dat aantal is onvoldoende. Tijdens deze georganiseerde ritten kunnen offroadrijders hun hart ophalen en wordt de overlast tot een minimum beperkt.
In de tussentijd begrijpen we dat BOA’s blijven optreden tegen wildcrossers, ook wij vinden wildcrossen asociaal en slecht voor het imago van de motorsport. De methode die gisteren is gepresenteerd is echter niet de manier om wildcross tegen te gaan en kan leiden tot gevaarlijke situaties.