Nieuwe Europese richtlijn rijbewijzen motorfietsen slecht voor NL enduro Met de invoering van de derde Europese richtlijn rijbewijzen (richtlijn = niet verplicht!) komen jeugdigen, die vanaf 19 januari 2013 een rijbewijs behalen in een lastig (enduro) parket. De nieuwe structuur kent drie getrapte fasen in het rijbewijs:
voor 18 jaar een A1 rijbewijs met max 125cc en max 11 Kw,
vanaf 20 jaar het A2 rijbewijs met max 35 kW en uiteindelijk na 2 jaar A2 (of vanaf 24 jaar) een vol A rijbewijs zonder restricties.
Toekomstige motorrijders onder de 24 jaar beginnen altijd met de lichtste categorie A1 en kunnen steeds na 2 jaar een praktijkexamen doen om achtereenvolgens het A2 en het A rijbewijs te halen. Het theorie examen behoeft ‘slechts’ één keer behaald te worden. Op zich een systeem wat uiteindelijk leidt tot meer ervaren motorrijders op de weg in de verwachting dat dit gunstig uitwerkt op de (te) hoge ongevallen ratio voor motorrijders.
Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen om met een bekend voetbalgoeroe te spreken. De structuur sluit prima aan bij de praktijk in het merendeel van de meeste andere Europese landen. Daar is al vanaf 16 jaar een rijbewijs lichte motorfiets tot 125cc mogelijk (leeftijd en cc’s afhankelijk van het land). Nederland (en ook Belgie) bood zo’n rijbewijs niet en heeft helaas ook niet de invoering van de richtlijn aangegrepen om wat aan die tekortkoming te doen door voor de A1 niet 18 jaar maar 17 of beter nog 16 jaar te kiezen.
In heel wat andere landen kunnen 16-jarigen met lichte motorfietsen deelnemen aan nationale en internationale enduro’s in speciale jeugd klassen en al jong brede internationale ervaring opdoen. Dit gebrek aan ervaring wreekt zich vooral in de FIM Jeugd en Junior kampioenschappen, met name de ‘FIM Youth Enduro 125cc World Cup’ tot 20 jaar en de ‘FIM Junior Enduro World Championship’ tot 23 jaar en de Junior Trophy teams (ook tot 23 jaar) bij de ISDE. Nederlanders (en Belgen) die eerst vanaf hun 18e internationale ervaring kunnen opdoen op een A1, en op een A2 motor op zijn vroegst vanaf 20 jaar, lopen twee jaar achter. Dan is het ook niet zo opmerkelijk dat laaglanders nauwelijks aansprekende uitslagen behalen in de internationale enduro. Een achterstand die niet vanzelf verdwijnt.
Een rechtstreeks effect van de nieuwe structuur is dat rijders jonger dan 24 jaar die willen starten met enduro en na 19 januari een A1 rijbewijs halen gedurende twee jaar alleen met een A1 motorfiets kunnen starten. Wat doen degenen die vanaf bv 16 jaar al op een 250 of 450cc crossen en willen overstappen naar de enduro? Gaan die met een 125cc de stap naar enduro maken of is het wachten? Hoe lang? Een ander punt is dat een A1 rijbewijs deelname in de bestaande N1 Nationalen of E1 Inters klasse ( t/m 125cc 2 takt en 250 cc 4 takt) mogelijk maakt maar dat de A1 motoreisen een gezonde competitie met de ‘open’ motoren van de andere rijbewijshouders onmogelijk maakt.
De KNMV speelt erop in met een A1 klasse
De Off Road, Enduro en Trial commissie (OET) van de KNMV zag het gevaar al vroeg en kwam met voorstellen die na ferm doorduwen uiteindelijk goedgekeurd zijn. Er komt een nieuwe klasse: de A1-klasse. De naam is ontleent aan het A1-rijbewijs en deze klasse is uiteraard bestemd voor A1 rijbewijshouders inclusief A1 motorfietsen. Daardoor is de doorstroming gewaarborgd wat in 2012 al is aangetoond met jeugdige talenten als Vincent Rikhof en Jordie Berghorst voortkomend uit de jeugdenduro (overigens hebben die nog een ‘oud’ 25kW rijbewijs). Daar de eerste A1 rijbewijzen eerst na 19 januari verschijnen zal het in het begin nog niet druk zijn in deze klasse maar er is hoop op een snelle groei.
Vermeldenswaard is nog dat de KNMV het voornemen heeft geuit om in het enduroseizoen 2013 streng te gaan controleren op rijbewijzen, kentekens en het vermogen van motoren in iedere klasse, dus niet alleen in de A1.
Jeugd krijgt officieel NK Enduro
Om de jeugd vroegtijdig te interesseren voor en te bekwamen in enduro, maar ook ‘oudere’ opstappers in de gelegenheid te stellen kennis te maken met enduro regelde de OET in 2011 drie enduro opstapdagen. Het succes en de opgedane ervaringen leidden in 2012 tot een pilot jeugdenduro met vier evenementen. Gedurende de afgelopen twee jaar is een duidelijke behoefte gebleken aan jeugdenduro en ‘opstappen’ waardoor de KNMV besloten heeft om in 2013 een officieel NK jeugdenduro in te stellen.
Er komt een competitie met 7 wedstrijddata die wordt afgerond met een KNMV jeugdenduro Cup voor de kampioen in elk van de drie voorziene klassen. Hoe die klassen eruit gaan zien is nog niet definitief daar het reglement nog niet vastligt. Maar dat de cylinderinhoud een rol speelt is al wel duidelijk, denk in ieder geval aan een klasse tot 85cc klasse. Een van de overwegingspunten is dat de ‘oudere jongere’ die meestal iets ‘dikkers’ rijdt mogelijk wat moeite heeft om voor de opstapdag een lichte motor te regelen. Dus nog wel wat uitdagingen voor de endurokartrekkers van de OET Jos Arends, Hendrik Jan Wichers die met steun van oud-wedstrijdleider enduro Wouter de Graaff momenteel de laatste hand leggen aan het jeugdenduro reglement.
Deelname staat in ieder geval open voor deelnemers vanaf 14 tot 21 jaar zonder rijbewijs en voor motoren vooralsnog beperkt tot maximaal 250 cc 4-takt. Deelname vereist een gewone districstlicentie á € 60,- voor heel 2013. Deze licentie geeft ook recht op vrije trainingen op MX circuits en deelname aan DMX crosscompetities. Ook een crosslicentie geeft toegang. Voor incidentele deelnemers komt er de daglicentie (verzekering) waardoor ook buitenlanders deel kunnen nemen, echter buiten mededinging voor het NK.
Voor aanvang van een jeugdenduro wordt de route verkend onder leiding van top-endurorijders. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar ‘tips en tricks’ zoals onder andere het aansnijden van bochten, nemen van watergaten en hindernissen en dergelijke.
De Jeugdenduro kalender voor 2013:
16 maart Oirschot
27 april Enter
11 mei Mill
25 mei Eersel
31 augustus Nunspeet
14 september MAC Veldhoven
13 oktober o.v.b. Bergeijk
Husaberg Nederland komt met promotiepakket voor instappers
Om jongere endurorijders tussen 18 en 23 jaar te stimuleren voor deelname aan het Nederlandse endurokampioenschap heeft Husaberg een startklaar pakket samengesteld. Alles zit erin om goed geprepareerd aan het enduroseizoen te beginnen. Niet alleen een Husaberg TE 125, maar ook olie, kleding, luchtfilters en banden voor een aantrekkelijke pakketprijs. Diverse leveranciers werken samen om een Husaberg 125 Trophy team op te starten. Daarnaast is er kans in 2013 een motor te winnen om in 2014 enduro mee te rijden. Nadere informatie is te verkrijgen bij de Nederlandse Husaberg dealers te vinden via www.husaberg.com (selecteer rechtsboven Netherlands en daarna News).
MAC Veldhoven zeer actief met enduro
De jongste enduro club van Nederland MAC Veldhoven bruist met stimulatoren als Leo Brans en Alwin van Doremalen van de ideeën voor mooie enduro activiteiten op en rond het Eindhovense De Landsard circuit.
Op 3 februari komt er een enduro trainingsdag met medewerking van top-endurorijders als Toine van Dijk, Erik Verhoef, Kees van de Ven, Amel Advokaat, Erik Davids, Wesley Pittens, Marco Elting en natuurlijk Hans Vogels. Ook het WPM KTM team met o.a. Mark Wassink geeft acte-de-presence. Doelgroep zijn endurorijders die hogerop willen, zoals EK-, WK-, en zesdaagse rijders of die ambities hebben daaraandeel te nemen. Er komen 6 verschillende proefjes met na afloop een slotrennen. Plaats is ingeruimd voor 40 rijders met ambitie en daarnaast voor 20 jeugdenduro rijders. Een enduro startbewijs is verplicht, voor de jeugd volstaat een districtslicentie. Er zijn al diverse aanmeldingen maar er is nog plaats, aanmelden via www.delandsard.nl of email: info@delandsard.nl
Op 23 februari vindt de ONK enduro Eindhoven plaats. Als experiment wordt aansluitend aan de finish een extra slotcross georganiseerd om het publiek en de rijders te vermaken gedurende de tijd die de KNMV nodig heeft om de uitslag samen te stellen. Deelnemers zijn in potentie de best-geklasseerde van elke klasse. De MAC organiseert dit buiten de KNMV om waardoor het niet meetelt voor de einduitslag van de enduro Eindhoven maar stelt wel een mooie prijs ter beschikking.
Promotie Groep Dutch Enduro kan nog enkele sponsors gebruiken
De PGDE ondersteunt de Nederlandse Enduro-wedstrijden met onder andere een startpodium, het geluid bij de start, een omroeper bij een proef, caravans die de medewerkers/vrijwilligers tijdwaarnemers van de KNMV onderdak bieden en daarnaast tijdwaarnemingsborden bij de proef. De exploitatiekosten om dit te regelen voor 10 á 11 wedstrijden bedragen ongeveer € 11000 euro en worden bijeen gebracht door 48 sponsors a 227 euro. Dat waren er in vroegere tijden wel eens 70. Er zijn nog diverse ideeën om meer te doen, als o.a. grote flatscreens waarop het verloop van de tijden in een proef goed te volgen zijn, maar de middelen ontbreken. Een evt gulle gever of meerdere kleinere en grotere sponsors worden met open armen ontvangen door Henny Wullink.
Nederlandse enduro competitie van start
Aanstaande zaterdag 26 januari start de endurocompetitie weer traditiegetrouw in Enter. Deze club weet ook in dit lastige jaargetijde altijd weer een prachtige en goede enduro in elkaar te knutselen. Als je er alles van wilt weten, en al een beetje voorgenieten, kijk op www.reggerit.nl
De OET maar ook de wedstrijdleider Enduro Wilco Bruijn streven ernaar een wedstrijd in het buitenland te houden die meetelt voor het NK. Het liefst dan ook het omgekeerde dat een NL enduro meetelt in een buitenlandse competitie. Tot op heden is het nog niet gelukt daar vaste afspraken voor te maken. Clubs in Belgie of Duitsland die daar in geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met peters@denop.isonzeclub.nl.